2022. szeptember 18., vasárnap

 Tattva Suddhi hétvége 2022. szeptember 24-25.

Jelentkezés

Tattva suddhi hétvége 2022. szeptember 24-25. Budapest

Jelentkezés: himalajaijoga.hu/programok/tattva-suddhi-hetvege/

 
A 2022-es tattva suddhi hétvég programja (elmélet és gyakorlat)
Timcsák M. Géza (www.timcak.saj.sk)
 

A jóga elénk tárja a világegyetem és magunk lényegének a megismerési lehetőségét. A tattvák a számkhja és jóga filozófia világmodell egyik alapköve. Amint látni fogjuk, az emberi személyiség is a tattvák „lefokozott” energiái által nyilvánul meg. A számkhja és a daksina tantra filozófiai modell 21.-25. ill. 34 tattvája az, ami a testet is építi.

 

A tattva suddhit a Mahanirvána tantra írja le először. A tattvák modelljének a teljesebb alakja azt is megismerhetővé teszi, hogy hol kezdődik a „baj” – tehát mikor áll be a „tudat-lefokozás”, amely az „ezt” és az „azt”, illetve az egyéni ént és „azt”, tehát minden mást külön egységként észleli. A Pancsikáranam nevű mű megmutatja, hogy mi a kvintuplikáció – tehát hogy vannak egymásba ágyazva a tattvák, és itt is megtaláljuk a tanácsot, hogy vissza kell meríteni a kvintuplikált tattvákat az Abszolútba. Vay Adelma által kommunikált művek arról is írnak, hol kezdte pályafutását az emberiség és hol vagyunk most, tehát hova is kellene eljutnunk pl. a jóga segítségével.

 

Hasonlót ír a Visnu purána is. A. Avalon mély művei a tantrikus filozófia területéről sok elméleti és gyakorlati pontosítást tolmácsol felénk. A tattvák és a „sűrübb” egyetemes folyamat-erők alakítják az ahamkára szerkezetét, míg a személyes történelmünk szolgáltatja az adatokat.

 

╠ Itt van az első tattva suddhi (TS) gyakorlat helye – hogy lehet ráérezni a tattvákra?

 

╞ Kezdjük a karmendriákkal, majd dzsnyánendriákkal, mahabhútákkal, tanmátrákkal. Még nem tudod teljesen mi ez? Meg lesz magyarázva. Nem nehéz.

 

╞ Folytatjuk a manasz, buddhi és az ahamkárával. Még nem tudod biztosan mi ez? Meg lesz magyarázva. Ez se nehéz.

 

Ez a tattva suddhi előkészítésének az első foka. A többi fokot a további lépésekben fogjuk megismerni, tapasztalni. ╠ A további TS gyakorlatok mutatják az utat a tattva suddhi teljes megéléséhez. A hétvég tehát az ember összes „szerkezeti” és funkcionális” aspektusát átveszi úgy, hogy a jóga gyakorlásnál egy helyes perspektívából induljunk ki, és hogy ahogy észleljük, hogy valami a rendszerünkbe került, aminek ott nem lenne helye, tudjuk alkalmazni a tattva suddhit. A tattva suddhi magába foglalja a felső segítség, valamint a saját magunk igyekezetének az elemeit.

 

A hétvégen az ászanáknak csak segéd szerepe lesz, hogy keringésben tartsák az energiáinkat. A pranajama is segédeszközként jelenik meg, amikor előkészítjük a test elemeit, hogy hajlandók legyenek hozzáférhetővé tenni a szerkezeti tattvákat a tattva suddhi folyamat számára. Az eredménye a hétvégnek az az, hogy jobban megértjük, mikor kontaminált a tattvikus szerkezetünk, és megtanuljuk, hogyan korrigálni ezt a legintenzívebb és talán a leghatásosabb módon.

 

Ez a teljes élet egyik fontos titka. A végső pont a szamádhi, ami a tökéletes TS eredménye. Ez persze a rendszeres gyakorlás függvénye is. A megismerés öröm. E hétvég sok örömöt, sőt ánandát is tud hozni. Külön öröm számomra, hogy ezt a hétvéget együtt tudjuk az intenzív tattva suddhinak szentelni, mivel Magyarországon ez a program először lesz gyakorolva.

 

Gyakorlatok: rávezető gyakorlatok, ászana, relaxáció, pranajama, mantra, vizualizáció, meditáció, és rávezető előadások. Néhány gyakorlatot zene kíséri. Jó hozni dandát (danda néti) és málát, ülőpárnát, valamint polifoamot és könnyű takarót.

 

Az élő zenével kisért lényegi tattva suddhit, a szavita jóga hétvégeken lehet megismerni. Ezen legjobb a mi hétvégünk után venni részt (ami decemberben lesz Magyarországon).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése